Merkez Mh. Cenere Cd. Tempocity No:26/2 Kağıthane/ İstanbul

Çarpık Diş

çarpık diş

Çarpık Diş Nedir?

Estetik bir sorun olan çarpık diş oluşumları, zamanında gerekli önlemler alınmadığında çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirir. Doğrudan diş sorunlarına bağlı olarak çarpık diş oluşabileceği gibi, çene ve ağız yapısında ki bozukluklara bağlı olarak da bu gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Bu gibi sorunlar oluşmasında genetik yatkınlık önemli rol oynar. Erken teşhis ve tedavi yöntemler benimsendiğinde, bu gibi sorunların önlenmesi veya asgari düzeye indirilmesi mümkündür.

Ortodontik diş tedavisinin konusunu oluşturan diş çarpıklığı, gerekli durumlarda çeşitli diş eti tedavileri, dolgu ve protez tedavileri ile desteklenebilir. Çok farlı nedenlerle çarpık diş sorunları oluşabileceğinden, öncelikle sorunun kaynağının araştırılması gerekir. Bu sayede hangi tedavi yöntemlerinin kullanılabileceğine karar verilir.

Dişler çene kemikleri üzerinde bir dizin oluşturacak şekilde sıralanırlar. Bu sıralamanın istenilen düzeyde olmaması, çarpık dişler veya yamuk diş olarak adlandırılır. Bu gibi sorunlar ön dişlerde görülebileceği gibi, diğer dişlerde de görülebilir.

Görünür konumda ki çarpık diş sorunu olan hastaların sıklıkla tedavi başvurusunda bulundukları gözlemlense de, aslında diğer dişlerde oluşan çarpık diş sorunlarında da tedavi başvurularının yapılması gerekir.

Çünkü dişlerden herhangi birinde oluşan çarpıklık, ağız diş sıralamasını bozar. Bu da diş sorunlarının artmasına, bu soruna bağlı olarak diğer bazı sağlık sorunlarına yol açar. Hatta zamanında önlem alınmadığında, diş kayıpları da yaşanabilir.

Çarpık Diş Neden Olur?

Bazı ırklar diğerlerine göre diş sorunlarına daha yatkındır. Bunun yanında çarpık diş sorunları, anne veya babadan gelen genetik bir sorun olarak da çocuklarına aktarılmış olabilir. Yapılan bilimsel araştırmalar, çarpık diş genetik aktarımında olduğu gibi, derin kapanış, açık kapanış, üst çene fırlaklığı, alt çene ileriliği gibi sorunların çoğunluğunun ebeveynler tarafından çocuklara aktarımında büyük rol oynadığı sonucunu ortaya koymuştur.

Diş çarpıklığı;

  • Çene boyutu,
  • Kötü myofonksiyonel alışkanlıklar,
  • Yanlış hizalanmış çene,
  • Ağız hijyeninin korunmaması,
  • Yanlış beslenme,
  • Yaralanma ve travmalara bağlı gelişmeler,
  • Diş eti hastalıkları,
  • Yaşlanma,

Gibi nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Yaşlandıkça dişler öne doğru kaymaya başlar. Buradaki asıl sebep yaşlanma ile birlikte çene kemiğinin yıllar içinde yoğunluğunu kaybedip, şekil değiştirmesi ve dişleri ağzın ön kısmına doğru itmesidir. Bu sebeple yaşla beraber çarpıklık artabilir.

İnsanlar yaşlandıkça ağız ve çene yapısında bazı değişiklikler meydana gelir. Bu genellikle dişlerin öne doğru kayması, çene kemiğinin yoğunluğunu kaybetmesi olarak kendini gösterir. Bu gibi değişimler çarpık diş gelişimini tetikler. Tarih sürecine bağlı olarak insanın yeme alışkanlıkları önemli bir şekilde değişmiştir.

Daha önceleri sert ve işlenmemiş yiyecekler daha fazla çiğnemek zorunda kalan insan, ilerleyen süreçte az çiğnenerek sindirilebilen gıdalara yönelmiştir. Buna bağlı olarak da insanların ağız yapılarında önemli oranda küçülmeler meydana gelmiştir. Bu da yanlış hizalanmış ve çarpık görüntü oluşturan diş sorunlarının nedenlerindendir.

Myofonksiyonel alışkanlıklar olarak bilinen bazı davranışlar, kişilerin genetik yatkınlığı olmasa bile diş çarpıklığına neden olabilir. Biberon ve emzik kullanma, parmak emme, ağızdan soluma, dil itme gibi davranışlar, açık kapanış sorunlarını ortaya çıkartabilir. Küçük çocuklarda parmak emme alışkanlığı sık görülen bir durumdur.

6, 7 yaşından sonrada bu türden alışkanlıklar devam ettiğinde, süt dişlerinin yerini alan yetişkin dişleri üst çenede daralmalara, ön dişlerin yanlış hizalanmasına neden olur. İlerleyen yaşlarda myofonksiyonel davranış ise, tırnak yeme olarak kendini gösterir. Bu da maloklüzyon olarak isimlendirilen üst ve alt diş hizalanma sorunlarını ortaya çıkartır. Beraberinde ise diş çarpıklığı sorunlarına neden olur.

Ağız ve diş sağlığına gerekli özen gösterilmediği durumlarda da, çarpık diş sorunları görülebilir. Bu tür alışkınlıklar süt dişleri birlikte edinilmelidir. Her ne kadar süt dişlerin yerini sonrasında yetişkin dişleri alsa da, bazı durumlarda süt dişleri yetişkin dişlerinin alanını kapatır. Bu da yetişkin dişlerinin çarpık olmasına neden olur.

Diş Çarpıklığı Nasıl Teşhis Edilir?

Diğer sağlık sorunlarında olduğu gibi, çarpık diş sorunlarının da nedenlerinin belirlenmesi, sorunun boyutlarının incelenmesi ve uygulanacak tedavi yöntemlerinin planlanması için teşhis yöntemlerinin uygulanması gerekir.

Öncelikle fiziksel muayene gerçekleştiren ortodontist, çarpık diş görüntülemek için röntgen çekimi ister. Tedavi sürecini değerlendirmek için yüz fotoğrafı talep edilebilir. Röntgen görüntüleriyle diş köklerinin durumu, henüz çıkmamış dişler, diş etlerinin durumu değerlendirilir.

Ortodontist dişlerin çeneler ve çenelerin kafa ile ilişkisini incelemek için, panoramik ve sefalometrik görüntüleme yöntemlerinden faydalanır. Bu türden teşhis yöntemleri çarpık diş sorunlarını ortaya koyabileceği gibi, diğer ağız ve diş sorunlarını da ortaya koyabilir. Bu gibi durumlarda ise, hastadan bazı tahlil sonuçları da istenebilir.

Çarpık Diş Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Teşhis işlemlerinin sonucu, çarpık diş tedavisi yöntemlerini ve nasıl uygulanacağına yönelik bilgiler içerir. Bu türden sorunlar doğrudan ortodontik tedavi yöntemleri ile düzeltilebileceği gibi, dolgular, protetik işlemler, diş eti tedavileriyle düzeltilebilir.

Dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı olduğu durumlarda;

  • Metal diş telleri,
  • Seramik diş telleri,
  • Şeffaf plak tedavisi,
  • Lingual diş telleri,

Gibi çarpık diş tedavi yöntemleri uygulanır. Her yaşta hastalar için uygulanan bu yöntemlerden metal diş telleri sıklıkla kullanılsa da, konforlu kullanım için diğer yöntemlerde kullanılabilir.

Karmaşık çarpık diş sorunlarında metal diş teller iyi bir seçenek oluşturur. Bu yöntemde sabit metal braketler, esnek teller ve bantlar ile dişlere tutturulur. Diş rengi görüntüsüyle estetik bir görüntü oluşturan seramik diş telleri, çarpık diş tedavisinde metal braketleri görünmez kılabilir.

Bu yönüyle avantajlı olsa da, lekelenmeye ve kırılmaya yatkın olduğu için dezavantajları da mevcuttur. Genç hastalar tarafından sıklıkla tercih edilen şeffaf plak uygulamasında, plaklar hastaya özel olarak üretilir. Yöntemde kullanılan şeffaf plakların ağızda fark edilmemesi gibi bir avantajı vardır.

Ciddi diş çarpıklığı olan hastalar için önerilmeyen lingual diş telleri, lingual yüzey olarak adlandırılan dişlerin arka kısmına yerleştirilir. Bu yöntemin avantajı dışarıdan fark edilmemesidir. Diş temizliğini zorlaştırması bu yöntemin dezavantajıdır.

Bazı diş çarpıklığı sorunları ise doğrudan çene sorunlarına bağlı olabilir. Bu gibi durumlarda, ortognatik cerrahi olarak isimlendirilen çene düzeltme ameliyatları gerçekleştirilir. Ortognatik cerrahi işlemler sonrası tedavi diş telleri uygulamaları ile desteklenebilir.

Çarpık Diş Nasıl Düzeltilir?

Ebeveynler de çarpık diş görülmesi durumunda, genetik yatkınlığa bağlı olarak bu sorunun çocuklara aktarılma olasılığı oldukça yüksektir. Ancak bu türden diş sorunlarının tamamını genetik aktarma bağlamak yanlış olur.

Fazla dişler, eksik dişler, gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayan dişler, hatta damak problemleri de bu türden sorunların nedenlerinden olabilir. Hatta kaza gibi bazı dış etmenler bile bu gibi sorunlar yaratabilir.

Sorunun boyutlarına göre göre farklı diş düzeltme tedavileri uygulanabileceği gibi, kişiye özel tedavi yöntemleri de bu amaçla kullanılabilir. Dişlerin oluşumundan veya gelişiminden kaynaklı çarpık diş sorunları, genellikle diş teli uygulamaları ile düzeltilebilirken, çene, damak sorunlarına bağlı diş çarpıklıkları zorlayıcı bazı cerrahi yöntemlerin kullanılmasını da zorunlu kılabilir.

Metal, şeffaf, lingual ve porselen diş teli yöntemleri kullanıldığında, çarpık diş sürekli baskılanır. Bu baskılama düzelme tamamlanıncaya kadar devam eder. Çarpıklık düzeyine, hastanın yaşına ve diş sağlığına bağlı olarak düzelme süreci farklılık gösterir.

Çarpık Diş Belirtileri Nelerdir?

Yüzde ve ağızda bazı estetik sorunların oluşmasına neden olan çarpık diş, dişlerin olağan dizilişinden sapmalarla kendini hissettirir. Bu gibi durumlarda dişler çapraz veya yamuk bir şeklide duruş gösterir. Bu konumda dişler birbirinin üzerine biner.

Bazı durumlarda dişler kendi ekseninde sapmalar oluştururlar ve bu durum dişler arasında gereğinden fazla boşluklarla kendini gösterir. Bu durum diş hijyeninde bazı sorunlara neden olur. Zamanında önlem alınmadığında ise, diş taşı oluşmasına, ağız kokusuna, diş çürümelerine neden olur.

Bu gibi sorunlar aynı zamanda bir başka sorun olan diş eti problemlerine de neden olur. Ön dişlerde oluşan çarpık diş sorunları, her ne kadar kendisini estetik sorun olarak gösterse de, aslında bu ciddiye alınması gereken bir sağlık problemidir. Bazı diş çarpıklığı sorunları ilk etapta estetik bir sorun yaratmayabilir.

Bu gibi çarpıklıklar genellikle arka sıralarda bulunan dişlerde oluşur. Bu türden sorunlar genellikle estetik bir sorun oluşturmasa da, çiğneme fonksiyonlarında düzensizlik, yutma ve konuşma zorluğu olarak kendini belli eder. Bu tür sorunlara zamanında önlem alınmadığında da, çene yapısında bozulmalara, buna bağlı olarak da estetik sorulara neden olur.

Bu türden çarpık diş sorunlarında ortodontiste başvurulmalıdır. Birçok sağlık sorunlarında olduğu gibi, diş çarpıklığında da erken teşhis ve tedavi yöntemleri süreci olumlu yönde etkiler. Bazen diş eti hastalıkları, diş sıkma, çene kayması, çene ve baş ağrısı gibi birçok rahatsızlıklar, diş çarpıklığından kaynaklı olarak ortaya çıkar.

Çarpık Dişlerin Nedenleri Nelerdir?

Genetik rahatsızlıklar arasında sayılan çarpık diş sorunları, doğuştan kazanılan bir sorun olabileceği gibi, sonradan da edinilebilir. Herhangi bir nedenle çeneye alınan bir darbe, kişinin dişlerinde kaymalara ve oynamalara neden olabilir.

Bu durum sağlıklı bir şekilde atlatılmazsa, ekseninden kayan dişler çarpık bir yapı oluşturabilir. Hatta bu tür kazalarda diş etlerinde hasar oluşabilir, diş kayıpları yaşanabilir. Bu nedenle çeneye alınan darbeler sonrası, mutlaka ortodontiste başvuru yapılması önerilir.

Beslenme alışkanlıkları veya doğrudan yetersiz beslenme de çarpık diş sorunları yaratır. Tarihse süreç içerisinde de bazı kültürlerin beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak, diş sorunları yaşadıkları bilinen bir gerçektir. İnsanların hazır gıdaları tüketme eğiliminde olması, çene ve ağız yapısında bazı değişikliklere neden olmuştur.

Bu da diğer bazı diş sağlığı sorunlar ile birlikte çarpık diş sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Bazı diş eti hastalıkları ve çene yapısına ilişkin sorunlar diş çarpıklığı sorunları yaratabileceği gibi, çarpık diş sorunlarına bağlı olarak bu türden sorunların ortaya çıkması da muhtemeldir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığının bir bütün içerisinde ele alınması gerekir.

Bazı diş çarpıklığı çocukluk davranışlarıyla da kazanılmış olabilir. Bu gibi durumlar süt dişlerinde yaşanan sorunlarla veya parmak emme gibi çocukluk davranışlarının devam ettirilmesinden kaynaklı olabilir. Yaşlı hastalarda bu gibi sorunlar genellikle, çene kemiğinde meydana gelen değişimlerle birlikte oluşur.

Çarpık Dişler Kimlerde Daha Sık Görülür?

Anne ve babada çarpık diş sorunları varsa, çocuklarında da bu türden sorunlar sıklıkla görülür. Ancak zamanında önlem alındığında ve gerekli kontroller gerçekleştirildiğinde, bu gibi sorunlara önlem alınması da olasıdır. Süt dişlerinde çürüme görülen çocukların da ileri yaşlarda diş çarpıklığı sorunu ile karşılaşma olasılığı yüksektir.

Bazen kişilerin fizyolojik kemik yapısı da çarpık diş sorunlarını tetikler. Çene yapısı olağandan küçük olduğu durumlarda, iri diş yapılarında çarpık diş sıklıkla görülür. Darbeye bağlı diş çarpıklıkları da azımsanamayacak kadar yüksektir.

Her ne kadar doğuştan kazanılan bazı fizyolojik özellikler çarpık diş oluşumuna yatkınlık oluştursa da, ağız ve diş bakımlarında gerekli özenin gösterilmediği durumları da diş kayıpları, diş eti hastalıkları ile birlikte diş çarpıklığına da neden olur.

Çarpık Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tedavi için diş teli ve benzer yöntemler kullanılmışsa, tedavi 8 ay ile 30 aralığında sürebilir. Bu süreçte belirli periyotlarla kontroller sağlanarak tedavi süreci ve gelişmeler izlenir. Bu süreci hastanın fizyolojik durumu ve çarpık diş düzeyi etkiler.

Basit diş çarpıklıkları daha kısa sürede diş teli yöntemine cevap verirken, çarpıklığın fazla olması durumunda süreç daha uzun sürebilir. Ayrıca süreci etkileyen bir diğer faktör ise, doğru teşhis ve süreci yöneten ekibin tecrübesidir. Konusunda deneyimli ekip sürece dahil olduğunda, süreci daha profesyonelce yöneterek tedavi sürecini kısaltır.

Bazı çarpık diş sorunlarının tedavisinde cerrahi müdahalelerin gerekliliği, tedavi sürecini etkileyebilir. Bu gibi durumlar için, çenede çarpıklıklar operasyonla giderilir ve gerekli durumlarda iyileşme sonrası diş teli yöntemleri uygulanır.

Kişiye özgü tedavi yöntemleri ile giderilebilen çarpık diş sorunlarında, tedavi sürecini kısaltmak ve istenen düzeyde başarı sağlamak için, ortodonti tarağından hastaya bazı öneriler sunulabilir.

Hastanın önerileri dikkate alarak işbirliğine gittiği durumlarda, tedavi süreci daha kısa sürecektir. Diş teli tedavisinin benimsendiği durumlarda, aşırı sert ve aşırı yumuşak gıdalardan kaçınılması, sakız kullanılmaması önerilir.

Çarpık Dişlerin Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılır?

Diğer sağlık sorunlarında olduğu gibi, soruna ilişkin verilerin öncelikle elde edilmesi gerekir. Çarpık dişler için de diş hekimi tarafından fiziki muayene ve görüntüleme yöntemlerinden elde edilen verilere ihtiyaç duyulur. Hastanın sorunu sadece çarpık diş ile ilgiliyse, ortodontiye yönlendirilir.

Sorun çene sorunlarından kaynaklı ise cerrahi yöntemlere başvurulur. Diş teli tedavisinin öngörüldüğü durumlarda, hasta için uygun görülen diş telinin takılması ile çarpık diş tedavisi başlar. Hazırlık aşamasında sürecin ne kadar süreceği, rutin kontrollerin hangi periyotla yapılacağına yönelik hasta bilgilendirilir. Kontroller sırasında gerekli görülmesi durumunda, diş telleri yeniden düzenlenebilir.

Diş hekiminiz, çarpık diş sorunlarının çene sorunlarına bağlı olduğu durumlarda cerrahi yöntemleri önerecektir. Bu tür sorunlarda sık kullanılan yöntemlerden biri de pekiştirme apareyi kullanmaktır.

Çarpık Diş Tedavisi Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Hasta ihtiyaçlarının belirlenmesi ve çarpık diş tedavi yöntemlerinin belirlenmesi için, tedavi öncesinde bazı testlerin yapılması gerekir. Bunun için sıklıkla sefalometri veya panoramik röntgen teknolojisi kullanılır. Bu sayede dişlerin sıralanış durumu, çarpık dişlerin konumu, dişlerin çene ile bağlantıları araştırılır.

Gerekli bilgiler sağlandıktan sonra, gülüş tasarımı uygulamalarına başvurulur. Bu durum, hastanın tedavi sonucunda nasıl bir estetik oluşturacağı yaklaşık olarak tahmin edilir. Hekim gerekli olduğu durumlarda ısırma ve çiğneme sorunlarını araştırmak için, hastanın yumuşak bir malzemeyi ısırmasını da isteyebilir. Elde edilen tüm veriler değerlendirilerek, çarpık diş için tedavi süreci başlatılır.

Hekim çarpık diş tedavisi için, elde edilen verilere göre cerrahi yöntemlere de başvuracaktır. Cerrahi yöntemlerin kullanılacağı durumlar için, hastanın kan tahlilleri, anesteziye alerji durumu gibi test sonuçları istenir. Bu gibi müdahalelerin gerekli olmadığı durumlarda, analiz ve ölçümlerle hastanın ihtiyaçlarına göre diş deli tasarımları gerçekleştirilir.

Çarpık Diş Kaç Ayda Düzelir?

Diş hekimlerinin çarpık diş tedavilerinde sık karşılaştıkları sorunların başında, dişler kaç ayda düzelir? Sorusu yer alır. Hastayı fiziki olarak muayene eden hekim, görüntüleme sonuçlarını da değerlendirdiğinde, tedavinin ne zaman sonuçlanacağı hakkında bir tahminde bulunacaktır.

Ancak bu her zaman bir tahminden ibarettir ve kesin süreyi kestirmek her zaman mümkün olmayabilir. Her hastanın çarpık diş sorunu farklılık gösterebileceği gibi, her hastanın tedaviye vereceği yanıtta farklılık gösterir. En iyi ihtimalle bu tür diş sorunlar 6 aylık bir süreçte tamamen giderilir. Ancak bazı hastaların diş çarpıklığı daha fazla olabilir. Bu gibi durumlarda dişlerin tamamen düzelmesi için 30 ay gibi bir süreç öngörülebilir.

Tedavi sürecinin uzun olması nedeniyle, bazı hastalar estetik kaygılarından dolayı çarpık diş sorunlarını kabullenmek isteyebilirler. Diş çarpıklığında geleneksel diş tel kullanılabileceği gibi, estetik açıdan sorun yaratmayan şeffaf dil telleri de kullanılabilir. Estetik kaygıları olan hastalar çarpık diş yöntemleri belirlenirken, bu konuda diş hekiminden gerekli bilgileri sağlayabilirler.

Çarpık Dişin Zararları Nelerdir?

Her yaşta görülebilen çarpık diş sorunları, estetik bir sorun olmakla birlikte aynı zamanda bir sağlık sorunudur. Bu sorunla birlikte düzgün çiğneyememe sorunları da görülür. Yeterince çiğnenmeyen gıdalar ise, sindirim sorunlarını da beraberinde getirir.

Diş temizliği ve ağız bakımının yeterince yapılmadığı durumlarda çarpık diş sorunları oluşabileceği gibi, dişlerin uygun konumlarda olması bu türden bakım işlemlerine de engel oluşturur. Bu da zamanla diş etlerinde çoğalmaya, diş eti hastalıklarına, diş kayıplarına, hatta sindirim sorunlarına neden olur.

Çenenin uygun konumda baskılamasına engel oluşturacak düzeyde çarpık diş sorunları, çarpık konumda olmayan dişlerin de gereğinden fazla baskılanmasına ve buna bağlı kırılmalara neden olur. Ön kısımdaki diş çarpıklığı estetik sorunlara bağlı olarak kişilerde özgüven kayıplarına ve ilerleyen zamanda ruhsal çöküntülere neden olur.

Çarpık Diş Oluşumuna Neden Olan Diğer Etkenler

Yapılan araştırmalar sonuçları, diş yapısı ile beslenme arasında yakın ilişki olduğu gösterir. Bu nedenle kişilerin fizyolojik yapısına bağlı olarak çarpık diş sorunları yaşanabileceği gibi, doğrudan kişinin beslenmesinden kaynaklı da olabilir. Ekonomik olarak yeterli desteği sağlayamayan toplumlarda, sıklıkla görülen diş sağlı sorunları başında diş çarpıklığı sorunları gelir.

Özellikle ilk çocukluk yıllarında yeterli beslenmeyen çocuklar, ilerleyen yaşlarda bu türden sorunlarla karşılaşırlar. Ekonomik sorunlar, diş kontrollerinde de önemli aksamalara neden olur. Bu gibi koşullarda çarpık diş sorunları yaşanmasına neden olan diğer bir etkendir. Oysaki hekimler tarafından en az 6 ayda bir diş kontrollerinin yaptırılması önerilir.

İnsanların ağız sağlığında önemli bir yere sahip olan tükürük salınımı yeterli olmadığı durumlarda da, diş sağlığı sorunlar ve sindirdim sorunları yaşanır. Bu dişlerin sağlıksız gelişimini etkileyebileceği gibi, çarpık diş oluşumlarını da tetikleyebilir. Doğal yollardan bu türden sorun yaşamayan insanlar, trafik kazası gibi zorlu koşullarda çene ve diş yapısında sorunlar yaşayabilir.

Çarpık Diş Tedavisi Fiyatları 2024

Diğer yıllarda olduğu gibi, 2024 yılında da enflasyon verilerine bağlı olarak çarpık diş tedavisinde kullanılan medikal ürünlerinde fiyat artışları gerçekleşti. Buna bağlı olarak çarpık diş fiyatlarında da yukarı yönde artışlar gerçekleşti. Diş çarpıklığı tedavisinde çok farklı diş teli uygulamaları kullanılır.

Tedavide kullanılan ürün farklılıkları da fiyatları önemli ölçüde etkiler. Diğer diş tedavilerinde olduğu gibi çarpık diş tedavileri, sağlık kuruluşunun konumuna, popülerliğine, tedavide görev alacak hekimin ve sağlık ekibinin tanınırlığına göre farklılık gösterir.

Sık Sorulan Sorular

Yamuk Diş Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Halk arasında yamuk diş diye bilinen çarpık diş sorunları tedavi edilmezse, ağız ve diş sağlığı sorunlarına, çene yapısında bozulmalara neden olur. Zamanında önlem alınmadığı durumlarda, çarpık diş sorunlarına bağlı olarak sindirim sorunları, çocukluk evresi sonrasında estetik sorunlarla birlikte psikolojik sorunlara da neden olur.

1 Tane Yamuk Diş Nasıl Düzeltilir?

Çene yapısında veya diğer dişlerde sorun olmadığı durumlarda, 1 tane yamuk diş ortodonti yöntemlerinden bir kullanılarak düzeltilebilir. Bazen konumunu koruyan süt dişi veya fazladan çıkan bir diş çarpık diş oluşumuna dene olabilir.

Bu durumda hekim soruna neden olan fazladan dişi çektikten sonra, tedavi yöntemlerinden birini uygulayacaktır. Diş teli tedavisi uygulanarak çarpık diş düzeltilebileceği gibi, şeffaf plaklar ile de telsiz tedavi yöntem uygulanabilir.

Çarpık Dişler Kendiliğinden Düzelir Mi?

Soruna neden olan diş çekildiği durumlarda, bakıdan kurtulan çarpık diş düzelebilir. Ancak bu oldukça düşük bir ihtimaldir. Buna net cevap verebilmek için ortodonti görüşlerinin alınması, ileride herhangi bir sorun yaşamamak için önerilen çarpık diş tedavi yöntemlerine başvurulması gerekir.

Çarpık Dişin Yaratacağı Sorunlar Nelerdir?

Ağız ve diş sağlığı sorunları arasında yerini alan çarpık diş sorunu, fizikse olarak estetik bir sorundur. Estetik açıdan kendisini yetersiz bulan kişilerin, sosyal açıdan da bazı sorunlarla karşılaşırlar. Estetik açıdan herhangi bir kaygıları olmayan kişiler, çarpık diş sorunlarına bağlı olarak ağız ve diş sağlığı bakımlarını gereği gibi yerine getiremezler.

Bu sorun ise beraberinde diş çürümelerine, ileri aşamada diş kayıplarına neden olur. Diş sağlığında yaşanabilen tüm sorunlar, öncelikle ağız ve diş sağlığı sorunlarını, devamında ise sindirim sistemi sorunlarını getirir. Çarpık dişler doğrudan estetik sorun oluşturabileceği gibi, ağız ve çene yapısında oluşturacağı değişimlere bağlı olarak yüz estetiğinde de önemli sorunlara neden olur.

Çarpık Diş Oluşmaması İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bazı önlemler alınarak çarpık diş oluşması önlenebilir. Genetik yatkınlığı olanlar başta olmak üzere, henüz süt dişlerinden başlayarak belirli periyotlarla diş hekimi kontrollerinin yapılması gerekir. Beslenme alışkanlıklarının diş çarpıklığı sorunlarına neden olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Bu gibi sorunlar yaşamamak için, sağlıklı beslenme gereksinimlerinin karşılanması önerilir. Tabi ki kişisel diş bakımlarının günlük olarak uygulanması, birçok diş sorununa çözüm oluşturabileceği gibi, diş çarpıklığı oluşmamasını da önler.

Diş Çarpıklığı Genetik Midir?

Diş çarpıklığının genetik bir sorun olduğu bilinen bir gerçektir. Ancak anne ve babanın çarpık diş olması, bunu her zaman çocuklarına aktaracakları anlamına gelmez. Yani anne ve babada görülen bu türden bir sorun, genetik olarak aktarılmamış olabilir.

Yani anne ve baba gerekli özeni göstermediği için diş çarpıklığı oluşmuş olabilir. Her iki durum içinde diş hekimine başvurduğunuzda, kişiye özel yöntemlerle diş çarpıklığı sorun olmaktan çıkar.

Kaç Yaşından Sonra Diş Teli Takılır?

Süt dişlerinden başlayarak ilerleyen yaşlarda görülebilen çarpık diş sorunları, en erken 5-6 yaşlarında ortodonti tedaviye cevap verebilir. Bu türden tedavilerde üst yaş sınırlaması bulunmaz. Diş teli tedavisinde önerilen başlangıç yaşı ise 11-13 yaşlarıdır.

İskeletsel sorunlar nedeni ile diş çarpıklığı veya diğer diş sorunları yaşandığında, tedaviye 7-8 yaşlarında başlanabilir. Her ne kadar bu türden belirtilen yaşlar genel bir bilgi olarak belirtilse de, bu durum hastanın hekim tarafından değerlendirilmesinden sonra kesin olarak başlama yaşı belirtilebilir.

Diş Çarpıklığının Yoksulluk Ve Yeterli Beslenememe İle İlişkisi Var Mıdır?

Yoksulluk ve yeterli beslenememe çarpık dişler için bir neden olabilir. Bunu kişilerin genetik yapısı ile de değerlendirmek gerekir. Nasıl ki bazı kişiler genetik olarak diş çarpıklığı sorunlarına yatkınsa, bazı insanların genlerinden gelen güçlü diş yapıları bulunur. Bu kişilerde yeterli beslenememe sorunlarına bağlı bazı rahatsızlıklar oluştursa da, çarpık diş sorunu da oluşturmaya bilir.

Çarpık Diş Kaplama Ne Kadar Süre Kullanılabilir?

Dişlere doğal bir görünüm kazandırması nedeniyle, çarpık diş sorunlarında lamine zirkonyum uygulamasını tercih edebilirler. Uzun süre dayanabilen bu diş kaplama yöntemi, diş temizliği ve ağız bakımı gereği gibi yapıldığında, rutin kontrollerin zamanında gerçekleştirildiğinde uzun yıllar kullanılabilir.

Bu türden çarpık dişlerin kaplamaları çok fazla çeşitliliğe sahiptir. Ürünün yapımında kullanılan malzemenin kalitesi, üretici firmanın başarısına bağlı olarak kullanım süresi farklılaşabilir. Porselen diş kaplamalar kullanım süresi ortalama 5-10 yıl ile sınırlanabilir.

Diş Telleri Acıtır Mı?

Ağrısız acısız çarpık diş tedavisi yöntemlerinden olan diş telleri uygulaması, anesteziye ihtiyaç duymayan konforlu bir ortodonti uygulamasıdır. Kişiye göre farklılık gösterse de, ilk uygulama sırasına dişlere baskı uygulayacağından ağrı hissi uyandırabilir. Bu ağrı hissi çarpık dişlerin sayısına göre farklılık gösterir.

Yaklaşık 30 dakika ile 2 saat arasında uygulanabilen bu yöntemde, ortalama 24 saat sonra ağrı hissi kaybolur. Hekim uygulama sonrasında bazı ağrı kesiciler önerebileceği gibi, bazı beslenme yöntemleri de önerebilir. Bunun için genellikle 3 -7 günlük sürede yumuşak gıdalarla beslenmek, çorba, yoğurt, patates püresi yenilmesi önerilebilir. Hekim önerilerine uyulmasına rağmen ağır devam ediyorsa, mutlaka hekime başvurulması gerekir.

Tırnak Yemek Çarpık Dişlere Neden Olur Mu?

Bazı gıdaların tüketilmesinden farklı olarak, tırnak yemek çarpık dişlerin oluşumlarında bir etken olarak görülür. Çünkü bu türden olumsuz davranışlar, diş plaklarının çizilmesine, diş etlerinde hasarlara neden olur. Ayrıca bu gibi alışkanlıklar, kişinin dişlerine baskı yapmasına ve çarpık diş oluşumlarına neden olur.

Yetişkinlere Diş Teli Takılabilir Mi?

Yetişkinlerde çarpık dişler nedeniyle sorunlar yaşayabilirler. Bu gibi sorunlarda gençlerde ve çocuklarda olduğu gibi yetişkinlere de diş teli takılabilir. İleri yaşlarda genellikle çarpık diş sorunları, diş eti çekilmeleri, diş kayıplar ve yaşlılığa bağlı sebeplerden ortaya çıkar. Diş hekimine başvurulduğunda, öncelikle nedenlerine bağlı tedavi yöntemleri uygulanır ve devamında diş teli uygulaması gerçekleştirilir.

Diş Çarpıklığı Genetik Mi?

Bazı kişilerde genetik yatkınlık nedeniyle çarpık diş sorunları yaşanabilir. Ancak bunu tüm diş çarpıklıkları ile açıklamak mümkün değildir. Çocukluktan başlayarak parmak emme, yetersiz beslenme çarpık dişler sorununu başlatabileceği gibi, çene yapısında ki bozukluklar, diş eti çekilmeleri, diş çürükleri, hatta sonradan edinilen tırnak yeme alışkanlıkları da çarpık dişlerin oluşumlarına birer nedendir.

Çarpık Dişler Başka Sorunlar Yol Açabilir Mi?

Ağız ve diş sağlığı bir bütün olarak incelendiğinde, ağız içerisinde oluşan herhangi bir sorunun yine ağız içinde birçok soruna neden olduğu görülür. Bu gibi sorunların sonucu olarak çarpık diş sorunları ortaya çıkabileceği gibi, çarpık dişlerin de diğer dişlerin konumunu etkilediği, sağlıklı diş gelişiminde sorunlar yarattığı görülür. Diş etlerindeki bazı sorunlar, çene yapısındaki bozulmalar, konuşma bozuklukları, mide sorunları çarpık dişlerde oluşan sorunlarına bağlı olarak gelişmiş olabilir.

Çarpık Dişler Doğuştan Mıdır?

Doğuştan kazanılmış bazı çarpık diş sorunları görülebilir. Bu türden sorunlar genetik olabileceği gibi, doğuştan çene ve kemik yapısı bozukluklarına bağlı olabilir. Bunun yanında doğuştan kanyaklı olmayan ve birçok etkene bağlı olarak çarpık dişlerin oluşumları da mümkündür. Bu nedenle tüm diş çarpıklıklarının doğuştan olduğu söylenemez.

Çarpık Dişler Kaç Ayda Düzelir?

Her yaşta görülen sağlık sorunları arasında yerini alan çarpık diş problemi, kişinin ağız sağlığına, diş yapısına, tedaviye gösterdiği dirence, yaşına göre farklı süre düzelme gösterir.

Bu işlemlerde uygulanan diş teli ve benzeri medikal ürünlerin kalitesi, uygulamayı gerçekleştirecek ortodontinin tecrübesine göre düzelme işlemleri 8 ay ile 36 ay aralığında farklılık gösterecektir. Hastanın tedaviye katkı sağladığı durumlarda, çarpık dişler düzelme süreci de ciddi oranda kısalır.

Bize Ulaşın

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.